TOVORNJAKI
  DAF
  Iveco
  Man
  Scania
  druge znamke
SPLOŠNO
  vse znamke vozil
  vse kategorije nalepk
  nalepke po naročilu
  katalog
 
  Pomoč
Namestitev nalepk

Namestitev manjših nalepk, preprostih oblik ponavadi ni zahtevna, ko pa imamo opravka z zelo razgibanimi nalepkami (nekateri tatuji) ali pa z večjimi nalepkami, zna biti delo dokaj zahtevno, ter terja od nas nekaj časa in potrpežljivosti, zato se je dela treba lotiti pravilno in z ustreznimi pripomočki!
Nalepke se nameščajo na dva načina, moker ter suh način! Kateri način boste izbrali je odvisno od uporabljene folje, ter vaših izkušenj! Opozoriti velja, da se nalepke na metalik osnovi ter nalepke "rapid air" vedno namešča le na suho podlago, na kar vas tudi ob naročilu opozorimo. Nasprotno velja za nekatere (naprimer glass decor - nalepke za na steklo), ki se nameščajo izključno na mokro podlago! Večina nalepk pa je takih, ki se lahko nameščajo na mokro ali suho podlago, če to počnete prvič, vam vsaj pri takih nalepkah priporočamo namestitev na mokro podlago, postopek je opisan odspodaj.

 
Mokra namestitev:
  • najprej dobro očistite podlago, kjer bo stala nalepka (slika 1)
  • nato na nalepki odstranite podlago nalepke ( vedno vlečite podlago iz nalepke, kot kaže slika 2), previdno, tako, da vam ostane nalepka na prozorni ali beli papirnati folji (slika 2) ...če ste nalepke prejeli po pošti, svetujemo, da jih preden odstranite podlago še enkrat dobro zgladite z plastično špahtolo, da se nalepka ponovno dobro priime prenosljive folje!
  • nato razpršite z razpršilko vodo na podlago, kjer bo stala nalepka tako, da se bo to dalo premikat, takoj ko jo nadanete! Vodi lahko dodate malo šampona (higienskega) oziroma podobnega blagega čistila, da je površina bolj spolzka, to pride zlasti v poštev pri večjih nalepkah (pri manjših nalepkah, zlasti, kjer je oblika zelo razgibana, nekateri tatuji) ni potrebno navlažiti podlage, oziroma zelo malo, ker se v tem primeru nalepka težje prime podlage oziroma potrebuje dalj časa! (slika 3)
  • nadenite nalepko, skupaj z prozorno foljo na željeno mesto, če ste navlažili podlago lahko nalepko po površini premikate in tako pravilno nastavite (slika 4)
  • ko je nalepka skupaj z prozorno foljo na željenem mestu, obrežite prozorno (prenosno) foljo okrog morebitnih ovir, kot so naprimer odpiralne ročice (slika 6)
  • nato morate površino nalepke gladiti z plastično špahtolo, tako da se ta dobro prime podlage in da izpodrinete vse zračne mehurčke izpod nalepke. Tanke predele nalepke pritisnite s prsti, ker je tam največ možnosti, da se nalepka slabo priime površine. Nato pustite nekaj časa, da se nalepka prime podlage! (slika 7 in 8)
  • ko ocenite, da se je nalepka dobro prijela podlage, previdno odstranite prozorno (prenosno) foljo tako, da ostane nalepka na površini. Če je nalepka razgibane oblike, morate še posebej paziti, ker vam tanke predele vleče skupaj z prenosljivo foljo, zato vlečite prozorno (prenosno) foljo zelo pazljivo in počasi v eno smer enakomerno in pod čim večjim kotom! Prenosno foljo vedno vlečite v smeri plamenov oziroma iz širših predelov v tanjše predele! (slika 9 in 10)
  • še enkrat preglejte nalepko in izpodrinite morebitne ostale zračne mehurčke
  • če je nalepka nameščena čez udolbine "kanale, letvice", je priporočljivo foljo na mestu segreti na približno 50 stopinj. Z plastičnim gladilom potisnemo foljo v udolbino tako, da se folja dobro zalepi! Na koncu ko se je folja prijela podlage, je dobro, če foljo na mestu kjer je udolbina (ali izboklina) še enkrat segrejemo tokrat na približno 80-90 stopinj in pustimo. Ravno tako je potrebno na robovih npr. med vrati nalepko segreti, da se folja lepo uleže po robovih. Za segrevanje lahko uporabite tudi kar sušilnik za lase (slika 13 in 14)
  • nalepka je po nekaj urah (odvisno od temperature) popolnoma oprijeta (slika 15)
slika 1
slika 2
slika 3
slika 4
slika 5
slika 6
slika 7
slika 8
slika 9
slika 10
slika 11
slika 12
slika 13
slika 14
slika 15
 
Suha namestitev:
Predhodno mora biti vsaka podlaga, kjer nameščamo nalepke popolnoma čista!
nalepko najprej namestite skupaj z podlago na mesto, kjer bo nameščena in jo fiksirajte z lepilnim trakom kot kaže slika
nato polovici nalepke odlepite podlago in jo odrežite
nalepko od sredine navzven gladite z plastičnim gladilom, tako da se nalepka enakomerno polaga
 
nato odlepite še preostali del podlage nalepke
od sredine navzven gladite nalepko, da se enakomerno polaga
na koncu, ko je celotna nalepka lepo položena, odstranite še prenosljivo foljo, kot kaže zgornja slika
 
nato odlepite še preostali del podlage nalepke
od sredine navzven gladite nalepko, da se enakomerno polaga
na koncu, ko je celotna nalepka lepo položena, odstranite še prenosljivo foljo, kot kaže zgornja slika
 
Izbira folje

Foljo ločimo po barvi, vrsti uporabe in njeni kvaliteti oziroma garancijski dobi (garancija proti bledenju)! Uporabljamo folje različnih proizvajalcov, za različne namene ter različne kakovosti! Najpogosteje uporabljamo standardno foljo z petletno garancijo (zdrži tudi precej več, le nekoliko pobledi oziroma izgubi lesk), iz te folje vam naredimo nalepke, če nimate posebne želje po boljši oziroma slabši (kratkotrajnejši uporabi) kvaliteti! Obstajajo tudi posebne folje za specifično rabo, kot so ultra-prilagodljive folje, te se uporabljajo za prekrivanje celotnih delov avtomobila (kot npr. pokrov motorja), za precej ukrivljene površine, okrogline..... Potem so tudi folje z imitacijo karbona, brušenega aluminja, diamont plate, krom, zlato..........

 
 
 * ker so barve prikazane prek monitorjev, morda nekoliko odstopajo od dejanske barvne lestvice
 
Tiskane nalepke
Nalepke tiskamo z pigmentnim, eko-solventnim (najprimernejši tisk za avtografiko) ter termo tiskom. Eko-solventni in termo tisk sta namenjena za zunanjo rabo. Predpisana obstojnost takega tiska je 2-3 leta zunanje rabe, dejansko pa je obstojnost lahko krajša ali daljša, predvsem odvisno od izpostavljenosti tiska mehanskim vplivom, kot so praske, način pranja... Predvsem gre izpostaviti način pranja, ki v veliki meri vpliva na obstojnost nalepke, zato svetujemo ročno pranje z blagimi avtošamponi!
Za daljšo obstojnost tiskanih nalepk svetujemo dodatno laminacijo nalepk, kar pomeni, da navrh tiskane nalepke dodamo dodatno prozorno "laminacijsko" foljo, ki zagotavlja dodatno UV in mehansko zaščito! Take nalepke zdržijo tudi do 10 let, odvisno od uporabljenih folij!
 
Določanje velikosti - velja predvsem za slike in logotipe

Pri podajanju dimenzij bodite previdni, da podate le te pravilno. Vse prevečkrat se zgodi, da stranka poda podatke oziroma dimenzije po katerih pride nalepka pretegnjene oblike (kako izgleda v praksi si oglejte na spodnjih slikah)! Da se izognete težavam vam svetujemo, da podate le eno mero, torej ali višino ali širino, druga mera se prilagodi obliki motiva! Lahko podate tudi maximalne mere, na ta način bo nnalepka prilagojena znotraj teh!
Seveda obstajajo tudi izjeme, oziroma posebne želje

 
pravilna oblika
nepravilna oblika
Seveda obstajajo tudi izjeme, oziroma posebne želje, kjer stranka sama želi "pretegnjen" motiv, zato bomo vedno upoštevali vaše mere, pri čemer sami odgovarjate za končni izgled nalepke!
 
Copyright © avtonalepke.com, Designed by STUDIO-M